Visit Melaka,the city of History:)

Assalamualaikum and good day to all.:)
I woke up early today,because I need to fulfill my need which is jogging. Hehe.It has been a while since the last time I jogged,at the park near my home,last time if I am not mistaken in 2010.Huh,tu pasal la badan rasa buntal dan memang tak sihat.Cepat mengah,turun tangga naik tangga dalam rumah pun rasa tercungap-cungap.Memang boleh rasa beza.Everybody needs to have a healthy life style ok,not just for kurus:P
Let’s start from now on,be consistent ok?
Okay,banyak mengarut daaa,lari tajuk.
Back to the topic,last weekend my family and I (of course) went to Melaka,or Malacca in English (is it acceptable?) for a day. Actually, my dad ada konvoi kereta ke Melaka,we planned to meet there as mereka bertolak awal.Apart from that kalau nak follow pun for sure tak sempat, konvoi sports cars,about 70 of them.
I drove the others to Melaka,it took us about 1 and half hour.Menagntuk drive masa tu,but yakin boleh kan,so everything gonna be okay.Boleh je nak switch driver,but buat spare my sis untuk time balik.
We also planned to go to Singapore,but HE is the best planner and HE knows best.:)
Tak jadi ke Singapore due to some reasons.hehe

Sampai Melaka,terus ke MIMC (Melaka International Motorsports Circuit).Jangan tak tahuu,Melaka dah maju.Melaka maju 2010.Watched some of them performing,it was great.But my dad was not participating sebab dia cakap sayang,nanti kereta kotor.(It was raining before that and he is very particular in terms of kebersihan kereta,not only his,his daughters’ as well)

Then after that, tunggu ketibaan Kak Long and family.Sebab her hubby works till 5pm,they made a move after that.Jalan pulak jam,pukul 10 baru sampai haaaa,bertolak pukul 7 tuu..Hebat!
Program wajib iaitu makan di Medan Ikan Bakar Umbai diteruskan.Here is the place,a must-visit if we went to Melaka.Order macam biasa,siakap bakar,sotong sambal,cencaru bakar,udang goreng butter,ketam goreng kunyit and mesti ada otak-otak.Nom nom nom.*perut tengah lapar ni*
Around 12am balik hotel,sleep as well.Woke up and breakfast.As this is our first time to visit the historical places,(we went to Melaka quite several times already aaaa,I belajar dekat kolej matrikulasi sana bersama  sarah, tapi kelas lain-lain,and my sis pun ada sana)

 

But this time around our visit was quite different,tentatif dia lain.hehe.We went to A Farmosa,tapi dah senja masa tu.Me and my sisters with our one and only brother naik atas sana which was once a church.
A Farmosa was a famous one,built by Portuguese led by Alfonso d Albuquerque in 1511,this is among the remaining European architecture in Asia woooo.And this is one yang I still remember until today from my History subject.Heehe.Yang lain tak usah cakap lah,OUT!ekeke

Okay lepas tu,kita pergi Muzium Samudera.All I can say is it is about perdagangan di Melaka sejak zaman Parameswara and Hang Tuah as the most menyerlah Laksamana and so on..

 

 

 

 

Makan cendol jam besar,famous one.I saw ada keratan akhbar which mean gerai ni pernah masuk paper derrr.Lu ade?Hehe.Murah pulak tu,most of us makan cendol pulut.Cost us only RM 2.70/1.70 per mangkuk.Tak ingat.KL ada harga macam tu?Nan hadoooo..

Tunggu cendol pulut.Dahaga..

 

This is cendol pulut.Very sedap.Ummph!:D

Dah kenyang tu pergi jalan-jalan and balik KL.That’s it.Our weekend:)

p/s:lepas ni dah rajin nak update blog sebab baru buat masuk nuffnang.Hehe

Thanks for dropping by.:)

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Leave a Reply

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Related Posts

7 Nutrisi Penting Untuk Ibu Menyusu

Selepas mengandung dan melahirkan, seorang ibu akan memasuki fasa menyusukan anak dengan susu badan. Bukan sahaja banyak khasiat untuk kesihatan, menyusukan anak dengan susu badan juga disarankan oleh Allah dalam…

Read More »
Whatsapp Nina Salleh