5 TIPS PUASA IBU MENYUSU

Assalamualaikum dan salam sejahtera, terasa nak share tips puasa untuk ibu menyusu. Tapi sebenarnya, sesuai untuk semua pun hehe.

Tinggal lagi 2 minggu untuk kita menyambut kedatangan bulan mulia penuh keberkatan,  Ramadhan Mubarak.

Untuk tahun ni, istimewa sikit sebab Nina tak mengandung. Hanya menyusukan Eisyal yang bakal masuk 2 tahun bulan 12 nanti:)

Nina doakan Ramadhan kali ini membawa pengampunan dan rahmat kepada anda dan kita semua. Semoga Ramadhan kali ini lebih baik dan produktif dari yang sebelumnya.

 

Doa memohon keampunan dari ALLAH swt

Bulan Ramadhan adalah bulan yang kita berazam dan berusaha untuk penuhi dengan ibadat dan amal kebajikan. Untuk penuhkan dengan puasa yang mendidik jiwa, mendirikan solat malam, untuk bangun 1/3 malam dan membaca Al-Quran serta mendalami isi dalam Al-Quran. Bulan di mana kita berharap agar kita keluar darinya dengan kembali kepada fitrah, buangkan dosa dan tinggikan ketaqwaan kepada-Nya.

Walaubagaimanapun, dalam beribadat, kesihatan kita adalah utama. Bila tak sihat, kita tidak dapat menyempurnakan ibadat dan tidak dapat meneruskan Ramadhan yang produktif.  Kali ni Nina nak share 5 tips untuk Ramadhan yang produktif. Berpuasa, tapi masih boleh berkerja seperti biasa. Berpuasa, tapi masih boleh menyusukan anak seperti biasa. Namun untuk kes-kes tertentu seperti untuk ibu mengandung dan menyusukan bayi, ada kelonggaran untuk mereka.

Tips ini adalah apa yang Nina amalkan untuk beberapa tahun yang lalu, semoga berkesan untuk anda juga. Semoga ibu menyusu yang berhajat untuk puasa, dapat manfaat dari sharing ni.

TIPS PUASA UNTUK IBU MENYUSU

1. SEDIAKAN CHECKLIST BULAN PUASA

Bagi memastikan apa yang kita rancang untuk buat terutama amalan yang hanya ada pada bulan Puasa, tak terkecuali amalan wajib yang berganda ganjaran dari ALLAH swt, sediakan checklist. Ada target, ada plan, dan execute, macam bisnes juga tapi bisnes ni lebih besar.

Antara kita dan Pencipta kita sahaja.

Contoh checklist yang boleh dicetak

Atau boleh juga dimuat turun dari  sini, lengkap untuk bulan puasa yang produktif. Untuk ibu menyusu, masukkan sekali item untuk pump susu setiap 3 jam untuk memastikan supply mencukupi bagi bayi. Bagi ibu berkerja terutamanya, perlu ambil serius dengan jadual pam susu.

2. MINUM AIR YANG CUKUP

Oleh sebab kita tidak boleh makan dan minum pada waktu terbit fajar sehingga terbenam matahari, maka penting untuk kita menyediakan jadual khas untuk minum air. Kalau tak cukup air, badan akan alami tanda dehydrated seperti bibir yang kering, kencing akan kurang serta boleh menyebabkan badan jadi penat dan tak bertenaga. Dan susu badan boleh drop! Jadi wajib air yang cukup untuk ibu menyusu.

Jadual minum air yang cukup di bulan Ramadhan

Tapi Nina buat adjustment sikit untuk diri sendiri dan keluarga, Nina siapkan air ni untuk berbuka puasa, Performance Drink yang boleh hidrat semula badan kita. Hanya bancuh dan ready to go! Boleh diminum seisi keluarga.

Ready to go untuk tarawih

Nak sedap lagi boleh blend dengan buah-buahan seperti nenas dan mangga. Sangat sedap! Tak la rasa terseksa sangat untuk teguk air kosong. Hehe.

Blend dengan buah-buahan pilihan untuk pelbagaikan rasa

Performance drink ni athletes olimpik pun minum, dan kalau nak tahu, formula Performance drink ni adalah satu-satunya formula minuman yang dibekalkan kepada pihak NASA untuk angkasawan minum , diformulasikan sebagai minuman untuk menghalang dehidrasi.

Astro Ade adalah formula dari Performance Drink, khas untuk NASA, bayangkan NASA pun bagi yang formula PD untuk angkasawan untuk kekal hidrat.

Jom dapatkan PD untuk kekal hidrat di bulan Ramadhan.

3. ELAKKAN MINUMAN CAFFEIN

Tengok gambar pun dah rasa meleleh air liur haha

Caffein seperti yang ada dalam minuman seperti kopi dan nescafe, kalau boleh kurangkan atau elakkan terus. Kalau dah tak boleh nak elak sebab ketagih, tukar kepada alternatif yang lebih sihat iaitu Cinch Tea.

Moreh sihat

Bulan puasa kehausan akan lebih terasa sebab dah pasti tak boleh minum air waktu siang, bayangkan pula kalau minum 2-3 cawan kopi selepas moreh sambil bersembang. Esok puasa terus kering tekak. Untuk ibu menyusu perlu berhati-hati, sebab taknak susu badan drop. Macam mana nak ganti balik air dalam badan? Sedangkan kuantiti susu badan berkait rapat dengan jumlah air yang kita minum.

 Bertukar kepada yang lebih sihat, boleh bawa 1 sachet Cinch tea ke masjid dan bancuh dalam cawan:)

Balik moreh dah tak sempat minum air. Terus tidur. Jadi Nina sarankan untuk kurangkan caffein😁

Air dalam badan akan diserap dan boleh menyebabkan dehidrasi yang teruk. Cinch tea boleh kurangkan ketagihan kepada caffein, dan membantu tingkatkan metabolisme badan kita.

 4. MENU BERBUKA DAN BERSAHUR YANG SEDERHANA

Menu berbuka dan bersahur, tidak berlebih-lebihan. Biasanya Nina kalau masak, hanya ada 1 menuuntuk sayur dan 1 lagi untuk protein (ikan/ayam/daging)

Contoh menu sihat untuk berbuka puasa

Sebab? Masak sederhana, tak berkejaran untuk kemas dapur, kemudian dah penat seharian kat dapur boleh menyebabkan kita kurang tenaga untuk melakukan solat tarawih. Biasanya Nina hanya akan masak menu simple. Ini salah satu contoh hidangan untuk berbuka yang sederhana😊

 Ini adalah idea untuk berbuka puasa dan bersahur. Pinggan sihat Nina, hehe. Memandangkan Nina pun dah masuk kelas untuk workout, jadi kena pandai suku suku separuh dah. Atau nak lagi mudah?

Sahur dan berbuka dengan Cinch Shake dari Shaklee, Cinch sesuai untuk ibu menyusu yang nak dapatkan nutrisi lengkap untuk keperluan badan. Selain itu, dengan Cinch Shake ia membantu mengurangkan kadar karbohidrat seperti nasi, yang kita akan makan untuk berbuka puasa.

Fav Nina dan sekeluarga. Nak lagi senang, Nina akan rebus dan blend kurma siap-siap, tiba masa boleh ambik 2-3 sudu kurma yang dah blend untuk shake bersama Cinch Shake
Yang ni pun sedap, mix dengan strawberry. Yummy!

Cinch shake kaya dengan serat dan protein serta mempunyai nutrisi lengkap. Ia dirumuskan untuk tahan lapar dan bekalkan tenaga sepanjang hari. Ia mempunyai kalsium untuk kuatkan tulang, hilangkan lenguh kaki dan juga sakit-sakit badan. Terutama bagi ibu menyusu, susu badan yang dibekalkan untuk anak akan menarik kalsium dari tulang kita.

5. NUTRISI TAMBAHAN UNTUK MELENGKAPKAN NUTRISI HARIAN

Sebagai ibu yang menyusukan anak tanpa henti bermula tahun 2013-2015-2017 dan InsyaALLAH 2020 nanti boleh rehat sebab dah break the cycle hihi. Nina nak recommend untuk semua ibu menyusu dengan bantuan supplement melengkapkan nutrisi, Untuk ibu yang sihat dan semestinya akan hasilkan susu yang berkualiti untuk anak.

Eisyal Diyani dah 2 tahun bula 12/2019 ni, dan yahoooooo! Merdekaaaaaa!!

 

Senjata yang Nina gunakan sepanjang proses penyusuan, Alhamdulillah berjalan lancar dan siap ada freezer kecik untuk simpan stok. hehe

Penting untuk ibu menyusu pastikan nutrisi harian mencukupi, barulah badan tak ada sakit-sakit dan lenguh, nak berkerja dan melakukan ibadat pun mudah.

Semoga perkongsian ini bermanfaat dan semoga amalan kita diterima. Ameen.

Sementara promosi masih berlangsung, boleh order di sini

atau

Whatsapp Nina 0123114040

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Leave a Reply

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Related Posts

Resepi Sangkaya Ala Boat Noodle

Pertama kali dalam hidup saya buat roti sangkaya ala-ala Boat Noodle. Kejadian waktu Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang pertama tahun 2020. Alkisah teringat sangat-sangat dengan sangkaya di Boat Noodle. Iyalah…

Read More »

Review: Hotel Ames Melaka

Sebaik sahaja diumumkan boleh merentas negeri tempoh hari, kami sekeluarga terus rancang untuk ke Melaka, namun kali ni kami pilih untuk menginap di hotel yang berbeza. Hotel yang tidak terletak…

Read More »
Whatsapp Nina Salleh