KEPERLUAN VITAMIN C UNTUK KESIHATAN

Vitamin C dianggap sebagai vitamin serba boleh kerana senarai manfaatnya yang mengagumkan.
Saya kongsikan jawapan terhadap persoalan yang mungkin bermain di fikiran anda mengenai vitamin terbaik dalam menyokong dalam kesihatan badan.

Apa perbezaan Vitamin C di Pasaran

Vitamin C diperlukan oleh badan

Sebenarnya, badan manusia tidak dapat menghasilkan vitamin C sendiri. Sebab itu kita perlu mendapatkan sumber vitamin C dari diet seharian. Namun, walaupun kalian mengambil kuantiti vitamin C yang sangat banyak dalam satu-satu masa, badan manusia hanya boleh menyerap apa yang diperlukan dan selebihnya akan disingkirkan melalui air kencing.

Berbeza dengan pengambilan Vitamin C yang ada pelepasan berperingkat seperti Sustained Release Vita-C Plus Shaklee yang akan melepaskan 100mg vitamin C setiap jam untuk 5 jam. Ia untuk memastikan vitamin C dapat diserap secara optimum ke dalam badan.

Makan makanan sihat, masih perlu vitamin C supplement?

Dr Bruce Miller, seorang pakar dalam bidang nutrisi dan ahli kolej nutrisi Amerika yang sudah menulis banyak buku terutama cara perawatan yang menekankan kepentingan nutrisi, dalam bukunya bertajuk ‘Food Supplements: How To Begin” beliau menulis bahawa dose Vitamin C minimum untuk seseorang agar badan dapat berfungsi dengan baik ialah 500mg setiap hari.

Buku tulisan Dr Bruce Miller

Katanya lagi, amount yang ditetapkan dalam Lembaga Makanan dan Nutrisi Majlis Penyelidikan Nasional hanyalah untuk mencegah penyakit skurvi, itu adalah jumlah yang sangat rendah untuk badan melakukan fungsi optimum. Jumlah vitamin C yang dicadangkan tidak dapat membantu badan untuk proses penyembuhan luka dengan baik, pertumbuhan dan juga perlindungan organ dalam badan.

Untuk fungsi optimum, sekurang-kurangnya 500mg Vitamin C diperlukan setiap hari. Persoalannya, adakah cukup dari buah-buahan yang kita ambil setiap hari untuk dapat 500mg?

Ini baru 200mg vitamin C

Vitamin C Boleh Menyebabkan Masalah Lebih Teruk kepada pesakit Gastrik?

Terdapat pelbagai sumber vitamin C yang tidak akan menyebabkan keradangan pada perut atau gastrik, antaranya yang diperbuat daripada ekstrak jagung. Ia adalah lembut dan sesuai untuk perut yang sensitif.

Berapa banyak Vitamin C Yang Perlu diambil Setiap Hari?

Dalam buku Dr Bruce Miller, beliau mencadangkan 500mg setiap hari untuk kesan optimum. Mengikut kajian oleh Institut Perubatan (IOM) pula, pengambilan vitamin C melebihi 3000mg sehari boleh menyebabkan ketoksikan yang rendah dan kesan buruk. Di Malaysia pula, mengikut Kementerian Kesihatan, dos maksimum vitamin C setiap hari ialah 2000mg.

Cara Pilih Vitamin C Yang Baik

  • Menyediakan 500mg untuk setiap tablet
  • Pelepasannya hendaklah secara berterusan agar tidak dibazirkan melalui air kencing
  • Mengandungi komplek bioflavonoid. Dalam buahan sitrus, ia adalah pulpa dan selaput putih, agar dapat membantu meningkatkan penyerapan vitamin C dan berfungsi dengan lebih baik
  • Diuji secara klinikal untuk memastikan penyerapan yang baik dalam badan

Klik sini untuk dapatkan Vitamin C yang memenuhi kriteria di atas.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Leave a Reply

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Related Posts

7 Nutrisi Penting Untuk Ibu Menyusu

Selepas mengandung dan melahirkan, seorang ibu akan memasuki fasa menyusukan anak dengan susu badan. Bukan sahaja banyak khasiat untuk kesihatan, menyusukan anak dengan susu badan juga disarankan oleh Allah dalam…

Read More »
Whatsapp Nina Salleh